Uit Medisch dossier april 2019

Twintig minuten in de natuur verlaagt stresshormonen

Minstens twintig minuten in de natuur doorbrengen verlaagt het niveau van stresshormonen aanzienlijk. Dit kan zowel door te wandelen in de natuur als door op een plek te zitten in een natuurlijke omgeving. Met het onderzoek kunnen zorgverleners voortaan natuur gaan voorschrijven.

Dit bepleiten onderzoekers die de eerste bevindingen omtrent stedelijke natuurbeleving vaststelden. De ontdekkingen zijn gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Frontiers in Psychology. Universitair hoofddocent aan de Universiteit van Michigan en hoofdauteur van dit onderzoek dr. MaryCarol Hunter ontwierp met haar collega’s een experiment zodat een realistische berekening voor een ‘natuurdosis’ kan worden gegeven.

Effect

‘We weten dat tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert, maar vooralsnog was onduidelijk hoeveel genoeg was, hoe vaak voldoende was, of wat voor soort natuurervaring ons ten goede komt’, aldus Hunter. Het meeste effect, in termen van het efficiënt verlagen van het stresshormoon cortisol, is gebleken als mensen 20 tot 30 minuten zitten of lopen op een plek die een gevoel geeft in de natuur te zijn.

‘De natuur voorschrijven kan een goedkope oplossing zijn om de gevolgen van stress te reduceren’, aldus de onderzoekers. Zeker in het kader van groeiende verstedelijking, waardoor onze levensstijl binnenshuis toeneemt en we vaker aan onze laptop of telefoon gekluisterd zitten.

Evidence-based

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd om, gedurende acht weken, ten minste drie keer per week 10 minuten of langer in de natuur te zijn. Het cortisolniveau werd eens per twee weken voor en na de natuursessie gemeten. Deelnemers hadden de vrijheid om het tijdstip van de dag, de duur en de plaats voor de natuurbeleving te kiezen, zolang ze maar het idee hadden dat ze in contact stonden met de natuur.

Ook werd gevraagd om factoren als sociale media, internet, telefoongesprekken, lezen et cetera te mijden. Daarnaast mocht de oefening alleen overdag plaatsvinden en mocht er in die tijd geen sportbeoefening, zoals hardlopen en fietsen, worden gedaan.

Slechts een twintig minuten durende natuurervaring is voldoende om de cortisolspiegel aanzienlijk te verlagen. Maar als je wat meer tijd besteedt aan een natuurbelevenis, 20 tot 30 minuten zitten of lopen, dalen de cortisolspiegels het snelst. Daarna blijven de extra ontspanningsvoordelen toenemen, maar in een trager tempo.

Bron: Frontiers in Psychology, 4 april 2019