To pay attention means that we care, which means love
Krishnamurti

Wat is Vipassana meditatie?

Vipassana zou je kunnen vertalen als inzichtmeditatie, een helder gewaarzijn van wat er exact gebeurt terwijl het gebeurt. Van moment tot moment.

Opmerkzaamheid (mindfulness) is naast concentratie het voornaamste gereedschap dat hierbij wordt gebruikt.

Opmerkzaamheid (gewaarzijn) is aandacht voor wat er in je lichaam gebeurt, aandacht voor het denken, de gevoelens en emoties, en alles wat er via de zintuigen tot je komt. En ook aandacht voor de reacties hierop en voor de dieperliggende tendensen die hieraan ten grondslag kunnen liggen.

Je leert om aandachtig te zijn op een milde en ontspannen manier, zonder in automatische reacties te vervallen. Je kunt opmerkzaamheid ook omschrijven als direct zien, waarbij de gekleurde bril wordt afgezet.

Agenda

juli 2020

08jul20:0021:15Online inzichtmeditatie20:00 - 21:15

Op die manier kun je op een vaardige wijze leren omgaan met denkpatronen en emoties die lastig voor je zijn. Tevens leer je op existentieel niveau de werkelijkheid waar te nemen zoals die is. Dit leidt tot wijsheid, mededogen en een grotere mate van innerlijke vrede, die minder afhankelijk is van de ups en downs in je leven.

Vipassana is een van de oudste meditatievormen. De methode komt rechtstreeks van de boeddhistische leerrede, de Satipatthana Sutta.

Het meditatieproces is een geleidelijk proces, waarbij je met je aandacht een aantal aspecten van je bestaan onderzoekt. Het is een ontdekkingsreis waarbij je telkens weer verrast kunt worden

Vipassana is een milde techniek, maar ook een grondige techniek. Je bent met werkelijke aandacht aanwezig, je luistert diep en je onderzoekt  wat zich voordoet. De techniek is simpel, maar niet altijd gemakkelijk.
Het heeft als uiteindelijk doel bevrijdend inzicht, wijsheid oftewel verlichting.

Inzichtmeditatie is anders dan concentratiemeditatie. Bij deze laatste bouw je een diepe eenpuntige concentratie op. Dat kan heel rustgevend zijn, maar het leidt uiteindelijk niet tot inzicht. Concentratiemeditatie kan wel ondersteunend werken bij de inzichtmeditatie.