Aandacht en concentratie ontwikkelen

Train je opmerkzaamheid met yoga en inzichtmeditatie

Hatha­ Yoga en meditatie zijn twee verschillende vormen om je opmerkzaamheid te trainen. In de yoga worden aandacht en concentratie ontwikkeld door middel van het aannemen van lichaamshoudingen (de asana’s). In de meditatie gebeurt dit door aanwezig te zijn bij alles wat er nu is. Door het trainen van de aandacht in deze beide tradities ontstaat er een grotere mate van mentale helderheid, innerlijke vrede en harmonie.

Is de cursus yoga en inzichtmeditatie geschikt voor mij?

De cursus yoga en inzichtmeditatie is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, fysieke conditie en religieuze of andere levensovertuiging. Ze zijn ook geschikt voor hen die een aandachttraining hebben gevolgd. Gaarne gemakkelijke kleding en een handdoek meenemen.

Agenda

september 2019

18sepAlle dagen11decVervolgcursus inzichtmeditatie en metta (13 keer)Vipassana (inzichtsmeditatie)(Alle dagen) Centrum Leven in Aandacht Amsterdam, Van Walbeeckstraat 66, 1058 CW

18sepAlle dagen11decIntroductiecursus inzichtmeditatie voor beginners (13 keer)Vipassana (inzichtsmeditatie)(Alle dagen) Centrum Leven in Aandacht Amsterdam, Van Walbeeckstraat 66, 1058 CW

Critical alignment yoga

De yogavorm die wordt gegeven, is critical allignment yoga. Daarbij onderzoeken we hoe we de spanning in ons lichaam kunnen oplossen. Verschillende lichaamsdelen werken met elkaar samen om beweging en ontspanning mogelijk te maken. De wervelkolom speelt hierbij een essentiële rol. De houdingen die we aannemen, verhogen de lichamelijke en geestelijke vitaliteit. De energiestroom door ons lichaam wordt hersteld en daardoor kunnen mentale en fysieke blokkades en spanningen zich oplossen. Critical allignment leidt tot een groter bewustzijn van het lichaam en is daarmee een prima voorbereiding op de meditatie.

Inzichtmeditatie

Inzicht­meditatie stamt uit de oudste vorm van het boeddhisme en heet officieel Vipassanameditatie. Het is de basis van de mindfulnesstrainingen. Centraal staat het ontwikkelen van mindfulness, oftewel het met ontspannen, open en milde aandacht direct waarnemen van je lichamelijke en geestelijke processen. Hierdoor ontstaat er een grotere mate van innerlijke vrijheid, die je in staat stelt je minder door je (negatieve) denkpatronen­ en emotionele patronen te laten beïnvloeden. Tijdens de cursus wordt er één avond dieper ingegaan op de filosofie van het boeddhisme.

Meditatie heeft een helende werking op allerlei niveaus in lichaam en geest. In een groot aantal gedegen onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat regelmatige beoefening van meditatie een aantal gunstige effecten heeft op ons lichaam en op onze geest:

  • Beter leren hanteren van je emoties
  • Vermindering van angst en spanning
  • Een betere relatie tot jezelf en anderen
  • Meer empathie
  • Een betere lichamelijke gezondheid*
  • Vertraging in het ouder worden
  • Een betere omgang met pijn
  • Betere concentratie
  • Een grotere mate van innerlijke vrijheid, vrede en helderheid.

*Met ‘een betere lichamelijke gezondheid’ bedoelen we hier: minder aan stress gerelateerde ziekten, lagere bloeddruk, meer ontspanning, minder hoofdpijn etc.)